Elektronische sigaret – Dit is wat je moet weten

Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat je meer informatie wilt over de nieuwe “rookwijze” of omdat je een elektronische sigaret wilt kopen. In ieder geval ben je hier op de juiste plek. Wizzits.com is dé online winkel op het gebied van hervulbare elektronische sigaretten, gemaakt door en voor (ex)rokers. Wij zijn enthousiast over het nieuwe roken en willen dit met jou delen door een kwalitatief en betaalbaar alternatief te bieden. Wil jij weten hoe de elektronische sigaret werkt, of het schadelijk is en waar je op moet letten bij het kopen van een E sigaret? Lees dan snel verder en beoordeel zelf of ook jij overgaat op elektrisch roken.

Is de Elektronische sigaret schadelijk of slecht?

Het al dan niet schadelijk of slecht zijn van de E-sigaret is een veel gedebatteerd onderwerp. Veel mensen die een afkeer hebben tegen roken hebben diezelfde afkeer vaak ook automatisch tegen de elektronische sigaret, ongeacht of dit terecht is of niet. Op dit moment is er nog geen definitief antwoord te geven op de vraag of de E sigaret schadelijk of slecht is op de lange termijn. Waarom? Omdat er simpelweg nog niet genoeg onderzoek naar is gedaan omdat het product nog relatief kort op de markt is. Het RIVM en het Trimbos instituut hebben over de Elektronische sigaret wel factsheets uitgebracht waarin ze in kaart brengen wat er wel op dit moment bekend is, zij kunnen echter ook geen keiharde conclusies trekken. Wil je hierover meer weten? Wij vinden de vraag of de E-sigaret beter of even slecht is als de gewone sigaret ook een zeer belangrijke vraag. Als je toevallig iemand kent die is overgestapt op de elektrische sigaret vraag diegene dan eens of hij zich beter of slechter voelt nadat hij is overgestapt ( iemand die volledig over is en niet meer rookt). In ons geval krijg je dan een bevestiging antwoord, en wij zijn zeker niet de enige.

Hoe werkt een E sigaret?

Elektronische sigaret uitleg onderdelen

Onderdelen

De E sigaret bestaat uit 3 delen: een batterij, een verdamper en een mondstuk. Uiteraard inhaleer je via het mondstuk. Er zijn eigenlijk 3 soorten elektrische sigaretten:

Wegwerp E sigaret, hierbij is de batterij, verdamper en mondstuk één vast geheel. Wanneer deze leeg is wordt de E-sigaret als geheel weggegooid en is daarom in verhouding de duurdere en meest vervuilende variant.

– Cartridge E-sigaret, hierbij dient het mondstuk ook als opslagruimte voor de E vloeistof. Wanneer de cartridge leeg is, wordt deze vervangen door een nieuwe gevulde cartrigde met E liquid. Deze variant is vaak iets minder duur dan de wegwerpvariant elektronische sigaret.

– Navulbare E-sigaret, hierbij bevindt de E-liquid zich in een navulbare verdamper, ook wel clearomizer genoemd. In deze elektrische sigaret wordt dus alleen de E liquid vervangen en kan de gebruiker afwisselen qua smaak met dezelfde Elektronische sigaret. Dit is over het algemeen de goedkoopste en ook voor het milieu de minst belastende vorm van dampen.

In de verdamper zit een verwarmingselement (ook wel coil genoemd)die de E liquid omzet in damp. De batterij is een soort spanningsbron die zowel handmatig als automatisch kan worden ingeschakeld en het verwarmingselement activeert. Bij de handmatige E-sigaret activeer je het verwarmingselement door een knopje in te drukken. Bij een automatische Elektronische sigaret activeer je het verwarmingselement door via het mondstuk lucht naar binnen te zuigen. Alle 3 de varianten elektronische sigaretten zijn in automatische en handmatige vorm verkrijgbaar.


elektronische sigaret e vloeistof - fruitsmakenSmaken

De smaken bij de E-liquid lijken eindeloos. Om te beginnen zijn er de tabaksmaken. Deze proberen de smaak van een reguliere sigaret te simuleren. De ervaring leert echter dat het merk waarop de smaak is gebaseerd niet altijd bepaald of je een smaak ook lekker zult vinden. Dit is een kwestie van uitproberen. Zo zijn er ook de fruitige smaken zoals kers, appel,  aardbei, banaan, mango, enz. Maar ook voor de wat excentriekere fijnproevers is er volop keuze: drop, koffie, pepermunt, red-bull … en ga zo maar even door. Te veel om op te noemen. Wil je weten welke smaken jij bij ons kan bestellen? Ga dan naar de pagina met de verschillende smaken E sigaret vloeistof.

Samenstelling E-vloeistof

We zullen je niet te veel lastig vallen met scheikundige termen voor de samenstelling van de E vloeistof, maar we zetten even een aantal feiten hierover op een rij:

  • De vloeistof die de damp produceert, beter bekend als E liquid, is een oplossing van propyleenglycol (PG), plantaardige glycerine (VG) en/of polyethyleenglycol 400 (PEG400). Dit zijn de 3 dragerstoffen waarin de smaakstoffen en de eventuele nicotine is toegevoegd.
  • De dragerstoffen produceren bij verhitting de ‘damp’ die te vergelijken is met de rook die uit de traditionele sigaret komt.
  • Het nicotinegehalte van de E-liquid kan variëren tussen de 0 tot 36 milligram nicotine per milliliter. Het is daardoor dus mogelijk om het nicotinegehalte langzaam af te bouwen.

Waar moet ik op letten als ik een Elektronische sigaret koop?

Veranderen van nicotinesterkte

Iedere beginnende damper heeft een tijdje nodig om de juiste nicotinesterkte te vinden. Dit geldt ook als je jouw nicotinesterkte wilt afbouwen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de 12 mg na een tijdje te zwaar voor je is, maar de 6 mg weer net te licht. Door beide nicotinesterktes te mixen, krijg je 9 mg nicotinesterkte. De sterkte wordt namelijk bepaald door een eenvoudig rekensommetje.

In dit geval: 12 mg + 6 mg = 18 mg; 18 mg : 2 = 9 mg

Wil je weten of een bepaalde sterkte bij jou past? Kijk dan op de pagina met de uitleg welke nicotine sterkte liquids kopen.

Wil je afbouwen?

Als je wil gaan afbouwen, zorg er dan eerst voor dat je volledig bent overgegaan op de E-sigaret en dat je geen behoefte meer hebt in een gewone sigaret. Als dat eenmaal gelukt is, neem je rustig de tijd om jouw nicotinesterkte af te bouwen. Als je iedere week een nicotinesterkte omlaag gaat, ga je te snel. Je hebt dan snel weer behoefte aan een sterkere. Pak liever enkele maanden de tijd om aan de nicotinesterkte te wennen.

Hoe stap ik over naar de Elektronische sigaret?

En dan komt het moment dat je wilt overstappen van de traditionele sigaret naar de elektrische sigaret. Voor de ene persoon gaat dat vanzelf. De ander heeft er toch meer moeite mee. Geen nood, want wij geven jou een aantal tips om makkelijker over te stappen:

Stap in één keer volledig over

Het is verstandig om in één keer helemaal over te stappen op de Elektronische sigaret. De kans op terugval naar de traditionele sigaret is hierdoor vele malen kleiner. Het is vooral belangrijk de eerste sigaret van de dag te laten liggen. Probeer de ‘sigaret-momentjes’ (’s ochtends bij de koffie, ’s avonds na het avondeten) te laten, omdat je hierdoor in de verleiding blijft om weer meer te gaan roken. Het beste is om gewoon geen sigaretten mee te nemen als je de deur uit gaat. Je zult merken dat dat de elektrische sigaret prima aan jouw behoefte voldoet.

Zoek een smaak / nicotinesterkte die bij jou past

Over smaak valt te twisten. Gelukkig zijn er daarom verschillende smaken waaruit je kan kiezen bij het gebruiken van de E-smoker. Daarnaast haal jij ook niet dezelfde voldoening uit een bepaalde nicotinesterkte. De ene persoon rookt een pakje per dag en heeft pas voldoening bij 18 mg nicotinegehalte. De ander rookt een pakje per dag en vindt 18 mg te sterk. Bepaal om die reden ook voor jezelf welke nicotinesterkte bij jou past. Geef hierin niet meteen op. Het kan namelijk even duren voordat je de juiste e liquid en nicotinesterkte voor jouw Elektronische sigaret hebt gevonden. Probeer het uit en ervaar wat het beste bij jou past.

Zorg dat je niet zonder e-vloeistof / batterij komt te zitten

Het kan wel eens gebeuren: De batterij is leeg of de vloeistof is op van jouw elektrische sigaret. Dan loop je al snel het risico dat je naar de traditionele sigaret grijpt. Voorkom dit door de accu altijd opgeladen me te nemen en voldoende E liquid op voorraad te hebben. Naarmate je langer gebruik maakt van de e-sigaret, wordt het risico dat je grijpt naar de traditionele sigaret kleiner.

Maak je geen zorgen als je in het begin veel dampt

Rook je nu een pakje per dag? Dan zul je in het begin meer gebruik maken van jouw elektronische sigaret. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Na verloop van tijd zal het gebruik minder worden.

Tijdelijk hoesten is normaal

Het zou zomaar kunnen dat je de eerste dagen begint met hoesten. Dit is een normaal proces (niet iedereen heeft er last van) en zal na op zijn hoogst een aantal dagen vanzelf ophouden en ook je oude rokershoestje zal naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen.

Koop altijd producten van goede kwaliteit

Dit klinkt misschien als vanzelfsprekend, maar is het niet voor iedereen. Helaas worden er nog steeds elektronische sigaretten en evloeistoffen verkocht van slechte kwaliteit. Kijk daarom niet alleen naar de laagste prijs, maar controleer ook of de producten van goede kwaliteit zijn. Vaak zie je dat al aan de productverpakking en de opmaak van een website of er aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de producten. Controleer altijd of een verkoper de gerenommeerde merken als Innokin of Justfog aanbiedt. Dan zit je meestal goed.

Hebben we jouw interesse gewekt na het lezen van dit artikel? Maak dan een keuze tussen de verschillende E sigaret startpakketten

Welke wetgeving geld er voor de Elektronische sigaret?

Per 1 februari 2015 treed het tijdelijk warenwetbesluit e-sigaret in werking voor de verkoop van de Elektronische sigaret en navul verpakkingen. De belangrijkste regels hieruit zijn:

– De E-vloeistof moet verpakt zijn in een navul verpakking met een volume van ten hoogste 10 ml.
– Het navul reservoir van de elektrische sigaret mag ten hoogste 2ml inhoud hebben.
– De verpakking van E vloeistof moet een kinderveilige sluiting hebben.
– E-liquid mag niet meer nicotine dan 20 mg/ml bevatten.
– Er moet een bijsluiter bij de elektronische sigaret geleverd worden met hierop informatie over de producten, importeur en waarschuwingen.
– De verpakking van de Elektronische sigaret moet voldoen aan specifieke regelgeving m.b.t. waarschuwingen e.d.

Bij Wizzits.com zijn we een grote voorstander van regulering van de Elektronische sigaret en zijn daarom blij dat er vanuit de wetgever duidelijkheid is en komt over wat er wel en niet toegestaan is. Echter wordt met dit besluit de keuzevrijheid erg ingeperkt wat betreft de soorten Elektronische sigaretten die nog mogen worden aangeboden. Vooral de beperking van de grootte van de verdamper heeft gevolgen voor een aanzienlijk deel van de dampgemeenschap.

Onze producten voldoen reeds op de belangrijkste punten (O.a. kindersluiting, grootte en waarschuwingen op de verpakking, grootte van de reservoirs etc.) aan de nieuwe wetgeving en wij zijn in overleg met onze leveranciers om op dit gebied ‘de puntjes op de i te zetten’ . Verpakkingen die nog niet voor 100% aan de nieuwe wetgeving voldoen zullen voor 1 februari 2015 met grote kortingen worden aangeboden dus houdt onze website en onze Facebook pagina Facebook.com/wizzits in de gaten voor updates!

Heb je nog vragen? We staan altijd klaar om vragen te beantwoorden.

Like onze facebookpagina en deel je ervaringen: www.facebook.com/wizzits

Bekijk ook een aantal interessante artikels van toonaangevende onderzoeksinstituten:

– American council of sience and health

– University of Boston Massachussetts

– American journal of preventive medicine