Welke nicotine sterkte E-liquid kopen ?

De keuze voor welke nicotine vloeistof te kopen is belangrijk voor het al dan niet slagen van de overstap naar de elektronische sigaret. Vooral als je net begint is het essentieel om voor jezelf genoeg voldoening te halen uit de E liquid die je koopt.

Gewone liquid VS Nic Salt

Er bestaan op dit moment 2 soorten liquids:

– Freebase E-liquids op basis van vloeibare nicotine (huidige standaard)
– Nic Salt E-liquids op basis van nicotinezout

Freebase liquid

Dit is de gebruikelijke vorm van E-liquid zoals deze al jaren wordt verkocht. Freebase is de meest zuivere vorm van nicotine die uit tabaksbladeren wordt gehaald. Deze wordt ook gebruikt in middelen om te stoppen met roken (pleisters e.d.). De dampervaring wordt voornamelijk bepaald door de nicotinesterkte.

Voordelen + van Freebase E-liquid

– Goede smaakbeleving
– Makkelijker te verdampen (vluchtiger)
– Goed te gebruiken in sub-ohm sets (meer damp)
– Throat hit (gevoel in je keel)

Nadelen – van Freebase liquid

– Opname van nicotine minder snel dan gewone sigaret
– Vaak meer damp en dus groter apparaat nodig voor voldoening
– Hoge nicotinesterkte geeft erg veel Throat hit, niet iedereen vind dat prettig.

Nic Salt liquid

Nic salt is een nieuwe vorm van E-liquid die ook de meest zuivere vorm van nicotine bevat. Deze is echter gebonden aan een organisch element (benzoëzuur) dat voorkomt in bijvoorbeeld bessen en yoghurt. Om dit te realiseren wordt er gebruik gemaakt van zout (vandaar nicotinezout).

Voordelen + van NicSalt

– Snellere opname van de nicotine en dus meer voldoening
– Zachter voor de keel, 20mg voelt als een 3mg liquid)
– Minder verbruik voor snelle opname
– Prima te gebruiken in eenvoudige starterskits of POD systemen.

Nadelen – van NicSalt

– Duurder in aanschaf (wel minder in verbruik)
– Mindere smaakbeleving (kan voor- en nadeel zijn, persoonsafhankelijk)
– Minder throat hit (kan voor- en nadeel zijn, persoonsafhankelijk)

Indicatieve hoeveelheid nicotine
(Op basis van onze ervaring)

0mg nicotine (zonder nicotine)
3-5mg Nicotine (Zeer lichte roker)
6-8mg nicotine (Lichte roker)
10-12mg nicotine (Normale roker)
16-20 mg nicotine ( Zware roker)

Als je niet reeds rookt, en dus niet verslaafd bent aan nicotine wordt afgeraden de Elektronische sigaret te gebruiken. Personen jonger dan 18 jaar en zwangere vrouwen dienen dit product niet te gebruiken

Andere nicotine sterkte E-vloeistof? 

Iedere beginnende E-roker (damper of vaper) heeft een tijdje nodig om de juiste nicotine sterkte te vinden. Dit zelfde geldt voor E-rokers die hun nicotine sterkte willen gaan afbouwen. Zo is bijvoorbeeld na een tijdje de 12 mg te sterk en 6 mg te licht. Door beide nicotine sterktes te mixen krijg je 9 mg nicotine sterkte. De nicotine sterkte wordt bepaald door een eenvoudig rekensommetje, in dit geval 12+6=18, 18:2=9

Aanvullende tips voor de overgang op de elektronische sigaret
Belangrijk bij de overgang naar de Elektronische sigaret is om te proberen om volledig over te gaan. Als je 1 of enkele sigaretten per dag blijft roken is de kans dat je terug valt in meerdere sigaretten of geheel terugvalt groter. Vooral de eerste sigaret van de dag is belangrijk om te laten liggen. Neem daarbij gewoon geen sigaretten meer mee als je weg gaat, je zult merken dat de elektronische sigaret ook prima de behoefte van het roken vult.

Waaruit bestaat nicotine vloeistof precies?

Vloeistof voor de E-sigaret is een mix van een aantal ingrediënten die in verschillende verhoudingen in de E-liquid kunnen worden gebruikt. De 5 belangrijkste zijn:

– Water
– Propylene Glycol (PG)
– Vegetable Glycerine (VG)
– Smaakstoffen
– Nicotine

Propylene Glycol
Propylene Glycol is een dunne vloeistof die vergeleken met Vegetable Glycerine minder damp creert maar aan de andere kant voor meer “throat hit” zorgt. Dit is het gevoel dat normaal gesproken de damp van een elektronische sigaret in je keel geeft wanneer je inhaleert. De prikkeling in je keel, het gevoel dat je “echt iets inhaleert”. Dampers vinden het vaak belangrijk dat dit in een vloeistof die ze kopen voor de elektronische sigaret wordt gesimuleerd.

Vegetable Glycerine
Vegetable Glycerine is een dikkere en plakkerigere zoete vloeistof die vergeleken met Propylene Glycol grote wolken damp produceert. Hoe meer VG een vloeistof voor de E sigaret bevat, hoe zoeter deze dan ook zal smaken. Door de dikkere substantie zal een E vloeistof met veel VG sneller de levensduur van de verdamper (ook wel clearomizer genoemd) verminderen.

Is PG en VG vloeistof veilig?
Zowel PG als VG worden in de voedselindustrie als ingrediënt gebruikt en als “veilig” betiteld. Er is echter geen langdurig onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten van het gebruik van beide producten in de elektronische sigaret. Er is wel een klein aantal gevallen bekend van mensen die een allergische reactie hebben op PG en de meest voorkomende is uitslag op de huid en keelpijn. VG geeft dit effect niet. Er zijn producten op de markt die 100% PG en 100% VG bevatten.

Hieronder een korte documentaire over de Elektronische sigaret en E liquid

Bekijk ons Assortiment E-sigaret Vloeistof met en zonder nicotine (vanaf € 2,95 per 10ml). Alle e liquid wordt gratis verzonden! Bekijk ook onze Nederlandse E-liquid