Onderhoud van je E-sigaret

Het onderhoud van je E-sigaret is belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Bij goed gebruik en onderhoud kan deze best een flinke tijd mee gaan (En dat vinden we bij Wizzits belangrijk). Neem de volgende belangrijke regels in acht bij het gebruik:

– Verwissel tijdig de coil.
– Maak je Elektrische sigaret periodiek schoon ( evt. samen met het verwisselen met de coil)
– Laat de vloeistof nooit op gaan, dus vul altijd tijdig bij.
– Bewaar hem op een veilige manier en probeer deze niet te laten vallen.
– Beschadigingen zoals valschade kunnen lekkages en andere schade veroorzaken.

In dit artikel leggen we het schoonmaken van de elektrische sigaret uit en wat belangrijk is bij het in gebruik nemen / vervangen van een coil.

 

1. Schoonmaken
1.1 Waarmee mag ik mijn E-sigaret schoonmaken?
1.2 Wat kan ik wel/niet schoonmaken?
1.3 Hoe vaak moet ik mijn Elektronische sigaret schoonmaken?

2. Coil in gebruik nemen / vervangen
2.1 In gebruik nemen (inweken)
2.2 Wanneer coil vervangen?

3. Uitzondering POD systemen

 

1. Schoonmaken

Een E-sigaret wordt vaak intensief gebruikt en net als alle voorwerpen die je dagelijks gebruik wordt deze op den duur vies. Het is daarom belangrijk om deze periodiek voor zover mogelijk uit elkaar te halen en schoon te maken. In dit hoofdstuk leggen we uit hoe, waarmee en hoe vaak je deze schoon maakt.

1.1 Waarmee mag ik mijn E-sigaret schoonmaken

Je hoeft voor het schoonmaken geen gebruik te maken van allerlei schoonmaakmiddelen. Warm water en hoogstens wat afwasmiddel zijn voldoende. Het wordt afgeraden om andere middelen te gebruiken die mogelijk residu in de clearomizer achter kunnen laten. Het in een bankje met afwasmiddel laten weken en met een wattenstaafje schoon poetsen is over het algemeen voldoende om de spullen schoon te krijgen. Spoel bij gebruik van wasmiddel altijd goed na!

Is het dermate vies dat dit niet meer werkt? Dan ben je waarschijnlijk aan nieuw materiaal toe!

1.1 Wat kan ik wel/niet schoonmaken?

We zullen beginnen met wat je niet, of bijna niet schoon kunt maken:

Batterij (Incl. mod’s)– De elektronica hierin mag absoluut niet in contact komen met water! Een batterij is in veel gevallen ook niet waterdicht. Bij verdampen van de E-liquid ontstaat condens en deze komt ook vaak terecht op het contactpunt van de batterij. Maak regelmatig het contactpunt op de batterij en op de oplader even met een stukje keukenpapier of een wattenstaafje even droog.

Coil – Een coil mag in geen geval in contact komen met water en kan hierdoor dus ook niet schoongemaakt worden. De coil dien je periodiek te vervangen, hier gaan we later in dit artikel op in.

De rest kun je met warm water wel schoonmaken. Let hierbij op dat je onthoud hoe alles in elkaar zat en dat je alle afsluitringen netjes bewaard en terugplaatst. Dit voorkomt een lekkage na het schoonmaken.

Mondstuk (Driptip) – Meestal kun je deze aan de bovenkant uit de clearomizer halen. Je kunt deze gewoon afspoelen met warm water of in een bakje water laten weken.

Basis (Reservoir) – Bij ene clearomizer ( zoals de Clearomizer Q16) kun je de basis helemaal uit elkaar draaien. Je hebt dan een bovenkant, onderkant, glaasje en afsluitringen. Bij andere zoals de C14 is de basis één geheel en is het schoonmaken van de binnenkant dus wat lastiger. We adviseren in beide gevallen het laten weken in een bakje warm water met eventueel wat afwasmiddel. Gebruik (vooral bij de C14 soort) een wattenstaafje om de binnenkant voor zover het lukt schoon te maken. Spoel bij gebruik van wasmiddel altijd goed na! Let op dat je de afsluitringen voorzichtig behandeld en goed terug plaatst.

1.3 Hoe vaak moet ik mijn E-sigaret schoonmaken?

Een eenduidig advies voor de periode van het schoonmaken van je elektronische sigaret is er niet. We adviseren om de driptip in ieder geval dagelijks schoon te maken en ieder keer als je de batterij op laad de contactpunten condens.vrij te maken. Verder maken de meeste dampers hun clearomizer globaal schoon als ze de coils verwisselen en doen ze om de 3-4 coils een grotere schoonmaak.

2. Coil in gebruik nemen / vervangen

Het op een goede wijze in gebruik nemen van de coil is essentieel voor het dampplezier en de levensduur van de coil. Gebeurd dit niet op een goede wijze dan bestaat de kans op een verbrande (ongezonde) smaak. In dat geval is de coil onbruikbaar geworden en moet er een nieuwe geplaatst worden.

2.1 In gebruik nemen (inweken) van de coil.

Een coil is gevuld met organisch katoen en dient volledig verzadigd te zijn met e-liquid voordat je er stroom doorheen kunt laten lopen om de vloeistof te verdampen (zonder vloeistof verbrand de coil). Neem daarom de volgende stappen om de coil goed in te weken:

  • Plaats de nieuwe coil en vul de verdamper met vloeistof.
  • Trek zonder de vuurknop in te duwen enkele keren aan de e-sigaret om de vloeistof in de coil te zuigen. Draai wanneer aanwezig de airflow op de clearomizer hiervoor dicht.
  • Zet de sigaret of clearomizer rechtop waarbij de vloeistof tenminste volledig de coil bedekt en laat dit 3-4 minuten staan.
  • Herhaal het trekken zonder indrukken van de vuurknop nogmaals om er helemaal zeker van te zijn dat de coil volledig verzadigd is.

Bovenstaande geeft het minste kans op een verbrande coil dus doe dit iedere keer als je een nieuwe coil in weekt. Dit hoeft uiteraard niet steeds opnieuw te gebeuren als je bij vult. Zorg er wel voor dat je op tijd bijvult zodat de coil nooit droog komt te staan, ook dit om bovenstaande rede.

2.2 Wanneer coil vervangen?

Er is geen vaste tijdsspanne om te bepalen wanneer je een coil moet vervangen. Wel zijn er een aantal indicaties waaraan je kunt merken dat een coil aan vervanging toe is.

  • Verbrande of scherpere smaak
  • Hij produceert minder damp of trekt niet meer goed (bij een volle batterij uiteraard)

Over het algemeen gaan goed ingeweekte coils tussen de 1 á 2 weken mee. Ga je over op een nieuwe smaak dan kan het prettiger zijn om de coil te vervangen. De smaak blijft namelijk een periode in een coil hangen en afhankelijk van de sterkte van de smaak zal dit na verloop van tijd wel/niet weg gaan. Ook het schoonmaken van het glaasje kan wenselijk zijn.

3. Uitzondering POD systemen op schoonmaak.

Bij sommige pod systemen bestaat de e-sigaret uit een batterij met daarop een pod. In veel gevallen is de pod niet demontabel en kun je de coil dus niet verwisselen. Het geheel (clearomizer/pod met coil) gooi je weg en plaats je nieuw. Dit vergt dus een stuk minder onderhoud maar is uiteraard wel duurder dan clearomizers met een vervangbare coil.